Club in de kijker - Rope Skipping Oostende

Elien Van Deynse   ‐  Woensdag 13 feb 2019

Elke maand nemen we de tijd om één van onze clubs in de kijker te plaatsen. Omdat ze een goed draaiende werking hebben, omdat ze iets speciaals te bieden hebben of iemand in de bloemetjes willen zetten. Deze maand is het de beurt aan Rope Skipping Oostende!

De Oostendse Rope Skipping club telt iets meer dan 200 leden. Ze zijn actief op zowel recreatief als competitief niveau. De club ontstond in 2002 en sindsdien is ze alleen nog maar gegroeid. Ze bieden trainingen aan van de kleuters tot en met een volwassenen groep.

Enkele voormalige trainers vormen samen met huidige trainers het bestuur waardoor het bestuur heel dicht bij de springers staat en iedereen het bestuur kent.

Elk jaar geeft RSO op het einde van het jaar een "Skipshow" waar alle groepen een act brengen in een bepaald thema en zo aan de ouders, grootouders en vrienden tonen wat ze het voorbije jaar geleerd hebben. Daarnaast zijn er ook doorheen het jaar tal van activiteiten in de club.

Doorheen het jaar zijn er ook verschillende activiteiten in de club. Dat gaat van bingo- en spaghettiavond, quiz, nieuwjaarsreceptie, fin de saison tot het organiseren van een wedstrijd, een familieclubdag, bezoek van de Sint in de club met een kinderdisco en nog zoveel meer.

Een klein groepje skippers startte op 2 december 2018 met het project We Are Next.

We are Next is een innovatief project van de Gymnastiekfederatie en de Vlaamse Overheid en streeft verschillende doelen na. We willen jongeren een plaats geven in de club waar ze recreatief of competitief hun discipline kunnen beoefenen in een sfeer en omgeving die nauw aansluit bij hun interesses en leefwereld. Tegelijk bieden we hen de mogelijkheid om in groep toffe uitdagingen aan te gaan en samen te werken aan projecten die hen interesseren. Teamwork, creativiteit, eigen initiatief, engagement en uitdagingen staan centraal.


We spraken met trainster Trui Legein die de jongeren begeleidt binnen dit project!

Wat was de trigger voor jullie om met We Are Next te beginnen?

> Vorig jaar had het bestuur al het idee om een groep op te starten van geëngageerde springers die graag rond enkele opdrachten zouden willen samen werken. Zo ook de club te versterken en al eens te zien wat er allemaal in een club gebeurt achter de schermen. Het ging dan vooral over springers die nog niet de leeftijd hadden om training te geven maar wel een helpende hand willen toesteken.

Toen we over het We Are Next project hoorden was dat eigenlijk precies het extra duwtje die we nodig hadden om met deze groep te starten. Vooral de doos met handige tips en de challenges zorgde direct voor het nodige enthousiasme.

Welke challenges hebben jullie sindsdien al vervolledigd?

> Aangezien we nog niet zo heel lang bezig zijn en er een kerstvakantie tussen zat hebben we nog niet heel veel challenges kunnen aangaan, maar toch zijn we er op onze meeting direct stevig in gevlogen en hebben we volgende Challenges al vervolledigd:

  1. Maak jullie team bekend in de club (via Facebook, Instagram (wearenext_rso) en ons clubkrantje (te lezen op www.rsoostende.be)
  2. Schrijf een artikel over een clubactiviteit: onze springers die meegedaan hebben aan de 1ste recreatieve wedstrijd van het seizoen hebben zelf een verslagje hierover geschreven en dit wordt op onze website en in ons volgende clubkrantje geplaatst.
  3. Assisteer bij een les kleutergym.
  4. Help een trainer in de basisgroepen.
  5. Kom met je club in de krant: In ons clubkrantje (zie nr.1)

Welke challenges willen jullie graag nog verwezenlijken?

> We Are Next trui/T-shirt, mini event: escape room in ons clubhuis, kleurentraining-wedstrijd tussen verschillende groepen, vriendjestraining, affiche voor clubactiviteit ontwerpen, aankleding skipshow, promotiefilmpje ...

Hoeveel leden zitten er in de groep?


> We zitten met 11 springers (3 jongens en 8 meisjes) in de groep, van 12 tot 19 jaar. In de groep zitten zowel compititiespringers als recreactieve springers en er zitten ook 3 (nieuwe/jonge) trainers in.

Wat trekt jouw aan om deze groep te leiden?


> De leuke challenges zijn toffe uitdagingen om met een groep aan te gaan. Het is fijn om met de jongeren naar een doel te kunnen werken en hen zo enkele dingen bij te brengen over het lid zijn van een club.